hits

Hva er svangerskaps diabetes?

 • Skrevet: 25.10.2016 kl.14:02 - Kategori: Graviditet

Hei allesammen :)

 

Idag skal jeg skrive et innlegg om svangerskaps diabetes.

Hvem skulle trodd etter at jeg hadde svangerskap forgiftning med min første, skulle jeg også få komplikasjoner med nr 2? 

 

Etter jeg mistet Cordelia Namine begynte jeg å spise veldig usunt å la på meg en hel del. Så når jeg ble gravid denne gangen hadde jeg høy BMI som gjør meg mer sårbar for og kunne få svangerskap diabetes. 

Så det ble avgjort jeg skulle få gluktosebelastning...

En gluktosebelastning gjøres etter å fastet fra klokken 12 på natten frem til du tar testen... Først vil de ta fastende blodsukker ved stikk i finger, denne skal fastende helst være under 5... Så drikker du rent sukkervann ca 2-3 dl...Og de ser hvordan du reagerer de 2 neste timene før de igjen tar et stikk for å se blodsukker, det skal da helst være under 7. Om du er over 7 vil du mest trolig bli henvis til en spesialist for nærmere vurdering.

Jeg fikk da over 8  i blodsukker etter testen! å hadde bare 4,2 før jeg tok testen, ble også veldig dårlig å måtte legge meg ned. De hadde mistenkt det tidligere da de fant sukker i urinen min, men da hadde de ikke gitt gode svar eller vidreoppfølgning, det var ikke før jordmoren min reagerte på dette at hun ga de klar og tydelig beskjed at det skulle vært testet med en gang de hadde mistanke og at det var vikitg jeg ble oppfulgt. 

Så ble jeg sendt til spesialist å først da innsåg jeg alvoret dette kan innebære... 

Der fikk jeg utstyr for å ta eget blodsukker noe jeg gjør når jeg våkner og før jeg legger meg, også før alle måltid og 2 timer etter... På den måten ser jeg hva jeg tåler og ikke tåler og spise, og om jeg hadde behov for insulin medisin... Hittil går det bra med kostholds regulering.  

Jeg fikk også vite at det er mulig man får komplikasjoner som store barn, barn med diabetes og at fødselen muligens vil bli satt igang om diabetesen ikke er under kontroll ... Så langt ser det greit ut men det kan endre seg senere i svangerskapet. 

En svangerskap diabetes forsvinner VANLIGVIS etter fødsel, men kan vedvare og man kan være mer utsatt for og få det i fremtiden om man ikke følger med kostholdet sitt ekstra godt. 

Så nå får jeg ekstra oppfølgning av en spesialist, legen og jordmor... da må jeg ha hyppig ultralyd for å se barnet, ta blodsukker selv ofte, holde kontakt med spesialisten for kosthold råd og utviklingen min om jeg vil trenge insulin...

Jeg må være esktremt nøye med alt jeg spiser, det er forskjellig grad av sv diabetes så hoss noen trenger de ikke være like nøye og andre klarer ikke engang holde det i sjakk med å kosthoholds regulering å må da ha medisin...  

Litt do's and dont's ved matveiene:

 • Man bør så absolutt holde seg til fullkorns produkter (fullkorn brød, pasta, ris... osv!)
 • Grønnsaker kan være bra, men mye av de har også mye sukker og stivelse  = sukker... Så det er mye du kanskje ikke vil tåle... Feks MAIS er veldig NEI NEI... Gulerot kan også være noe man ragerer på... Å være diabetiker er ingen dans på roser her må man undersøke alt NØYE.
 • Lite eller INGEN potet.
 • Unngå sukker så mye som mulig å les alle etiketter! du vil bli overasket over all mat som inneholder sukker... 
 • Skriv mat dagbok om alt du spiser, tidspunkt og blodsukker målinger, da er det lettere å ha oversikt
 • Spis ofte helst vær 3 time, små porsjoner og ikke spis for fort. Venter du for lenge vil du få lavt blodsukker og føle deg dårlig. 
 • Prøv og ikke små spis mye mellom måltidene da dette kan gjøre du får feil utslag på målingene dine... Feks spiser du lunsj kl 1 skal du måle blod sukker etter to timer, men om du drikker eller spiser noe annet enn vann imellom dette måltiden kan utslaget på blodsukker målingen bli for høyt. 
 • Unngå fristelser... Det er fort gjort og lett å tenke om man har hatt brae målinger kan man unne seg en liten smak av feks kake på bursdag... Men for de fleste vil dette gi for høytutslag å det er IKKE bra for deg eller barnet i magen... Så vær streng med deg selv 
 • Noen kan reagere på sukkerfri produkter som inneholder søtningstoffer dette må man se på med blodsukker målningene.
 • Ved høyt blodsuk kan det hjelpe med: Kanel, Grønn te, kakao,mandler, aktivitet som feks å gå en tur...  
 • Helst ikke spis mer enn en frukt om dagen og kun en halv omgangen da det er mye sukker i frukt, unngå BANAN det er veldig mye sukker i.
 • Alltid vask hender før stikk, ellers kan blodsukker resultat bli feil.

Info om sv diabetes:

 • Et tegn kan være hyppig vannlating, trøtthet, ofte sulten, svimmel om man ikke spiser ofte, VELDIG TØRST.
 • De med svangerskap diabetes er mer sensetiv for og få preeklampsi (sv forgiftning)
 • Må ha kostholds regulering å ekstra oppfølgning (også vekst kontroller for babyen i magen)
 • Kan få store babyer og fødsels komplikasjoner
 • Forsvinner som regel etter fødselen
 • Barnet kan få missdannelser om det ikke blir tatt hånd om diabetesen.
 •  ca 1,4% av de gravide har sykdommen 
 • Du er mer utsatt: Overvektige, Dårlig kosthold og lite mosjon, har diabetes i familien, er over 35
 • Kombinasjonen av preeklampsi (alle grader) og insulintrengende diabetes er særlig risikofylt spesielt med hensyn til intrauterin fosterdød. 

 

OBS!: Jeg er ikke en helseprofesjonell dette er info jeg selv har fått, funnet på nett eller egen erfaring! Og bilder fra google 

Om noe mangler i inlegget som dere lurer på bare så bare spørr i kommentarfeltet eller privat melding så svarer jeg så godt jeg kan:)

 

#svangerskap #gravid #diabetes #svangerskapsdiabetes #kosthold 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar